Tymián

Tymián je bylina, která patří do čeledi mátovitých. Pochází z jižní Evropy a je široce používán ve vaření a tradiční medicíně. Tymián má silnou vůni a lehce mátovou, citronovou chuť. Často se používá jako koření ve středomořské kuchyni a je klíčovou složkou jídel, jako je pečené kuře, polévky a dušená masa. 



Tymián se běžně používá při vaření pro svou aromatickou chuť. Má několik zdravotních výhod, včetně toho, že je dobrým zdrojem vitamínů C a A, železa a manganu

Tymián také obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit před oxidačním stresem a záněty v těle. Má antimikrobiální vlastnosti a může podporovat zdraví dýchacích cest. 

Kromě toho se tymián tradičně používá pro své potenciální výhody při zmírňování trávicích problémů a podpoře celkové pohody. Přidání tymiánu do vaší stravy může být chutným způsobem, jak začlenit tyto zdravotní přínosy do vašich jídel.



Recepty:

 

  • Pečená polosušená rajčata s tymiánem
  • Žampiony plněné tymiánem a zapečené se sýrem
  • Kuře v kokosovém mléce na tymiánu
  • Hermelín se švestkovou omáčkou, rozinkam a tymiánem
  • Kuřecí křídla s tymiánem
  • Domácí tymiánový chléb